Hatalmas vérfürdővel hallatott magáról az Iszlám Állam

A pokolgépes merénylet célpontja egy választási regisztrációs iroda volt, ahol az emberek átvehetik igazolványukat, amellyel részt vehetnek a választásokon.

Daúd Amín kabuli rendőrfőnök elmondása szerint az emberek sorba álltak, hogy megkaphassák irataikat, amikor az öngyilkos merénylő a bejáratnál a levegőbe röpítette magát.

A terrortámadás az afgán főváros egyik nyugati kerületében történt, ahol többségében síita hazarák élnek, akik gyakorta válnak a szélsőségesek célpontjává. Az országot 1996 és 2001 között vasszigorral irányító, szunnita szélsőséges tálibok már a merénylet után közölték: nem ők állnak a támadás mögött.

Vasárnap délután az Aamák, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet „hírügynökségében” közlemény jelent meg, amelyben a terroristák tudatják: ők követték el a merényletet az „hitehagyott” síiták ellen.

Az október 20-án tartandó parlamenti választásra április 14. óta regisztráltathatják magukat az afgán választópolgárok. Robbantásos merényletet még egyetlen regisztrációs iroda ellen sem követtek el eddig, de a héten a választási bizottság három tagját két rendőrrel együtt elrabolták, és csak két nappal később, törzsi vezetők közbenjárását követően engedték el. A helyiek a tálibokat tették felelőssé az emberrablásért.

Kabulban legutóbb a perzsa újév, a nouruz ünnepén, március 21-én hajtottak végre pokolgépes merényletet, amelyben több mint harminc ember halt meg.

Kép: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Leave a Reply