Csecsemőjével zártak börtönbe egy nőt a törökök

A tanárnőt nyolc hónapos csecsemőjével a diyarbakiri börtönbe szállították. Az volt a bűne, hogy több mint két éve egy tévéműsorban a békéért emelt szót az ország délkeleti felében zajló kurd konfliktussal összefüggésben – közölte a kormánykritikus BirGün című török napilap.

Az újság szerint a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirból származó nő betelefonált egy népszerű televíziós műsorba, azonnal a kurd konfliktusra terelte a szót, mondván, az Nyugaton alig kap médiafigyelmet. A tanárnő a műsorban egyebek között azt hangsúlyozta:

Ne  hallgassanak! Ne hagyjanak embereket meghalni! Ne hagyjanak gyermekeket meghalni! Ne hagyjanak nőket meghalni!

Éppen akkor a török hadsereg nagyszabású műveletet hajtott végre az 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szemben. A terrorszervezetnek minősített PKK-val mindennaposak az összecsapások.

Tavaly a tanárnőt 15 hónap szabadságvesztésre ítélték terrorpropaganda miatt, de a büntetés letöltésének megkezdését  – tekintettel az akkor újszülött csecsemőre  – elhalasztották. Az ügyben eljáró bíróság most az újabb halasztást már elutasította.

Két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a lázadók és a biztonsági erők között, Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen és azóta legkevesebb 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban.

2016 nyarára a felkelők kiszorultak a délkeleti országrész városaiból, a török beavatkozás a térség hegyvidéki területein folytatódik, ahol rendszeresek a rövidebb időtartamú kijárási tilalmak is. A török biztonsági erők és a PKK között lassan 34 éve tartó konfliktus miatt már mintegy 50 ezer ember halt meg. (mti)

SIRNAK, TURKEY - JANUARY 07: A barricade set up by the PKK terrorists is seen on a street as Turkish Security Forces patrol on the streets after they carried out a successful anti- terror operation against terrorist organization PKK in Cizre district of Turkey's south-eastern province Sirnak on January 07, 2016. Stringer / Anadolu Agency

ENSZ: Kétezer embert ölt meg Erdogan kurdpusztítása

Egész városrészeket szanáltak a török csapások az ország keleti részén, ahol kőkemény eszközökkel próbálják kifüstölni a kurd felkelőket.

Leave a Reply