A minisztériumhoz kerülhet a bíróságok irányítása

Az újabb kétharmados győzelem után az igazságszolgáltatás átszervezésére készül a Fidesz – írja a 444. A portál forrása szerint „lassan kész tény”, hogy megszűnik a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal, és az Igazságügyi Minisztérium irányítása alá kerülnek a bíróságok.

Az Országos Bírósági Hivatal az igazságszolgáltatás irányító szerve, itt döntenek a bírók kinevezéséről és a bíróságok ügyelosztási rendjéről is. A hivatal megszüntetése, és az igazgatási feladatok átszervezése a minisztérium alá egyértelműen növelné a kormány befolyását a bíróságokon.

Más forrás szerint ez az ügy még nincs lefutva, és megemlítik azt is, hogy német nyomásra állhatott el a kormány 2016-ban attól, hogy külön közigazgatási bíróság alá szervezzék ki a politikailag kényes ügyeket. A Magyarországon működő német vállalkozások ugyanis biztosak akarnak lenni abban, hogy ha jogvitájuk támad a kormánnyal, tisztességes eljárásban döntenek az ügyükben.

Ugyanakkor a portál szerint Gulyás Gergely neve is felmerült igazságügyi miniszterként, akit a mérsékeltebb fideszesek közt tartanak számon, így azt várják, hogy a személye valamelyest tompít a kormány hatalmát növelő átszervezés miatt várható nyugati reakciókon.

Leave a Reply