Hazatérnek a szavazatok

Megkezdődött a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak átadása a Nemzeti Választási Irodában (NVI). A tervek szerint délelőtt valamennyi választókerületi választási iroda átveheti választókerületének “utazó szavazatait”.

Múlt vasárnap lehetőség volt arra, hogy a választó lakóhelye helyett másik magyar településen adhassa le voksát. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, voksaikat el kell juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. Ehhez előbb az NVI-hez szállították hétfőn, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították.

Lehetőség volt arra, hogy a nem Magyarországon tartózkodó választók a 118 külképviselet egyikén szavazzanak a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a voksokat szerda estig Magyarországra hozták, az NVI csütörtök délutántól válogatta szét az egyéni választókerületek szerint, majd összecsomagolták és szállítódobozba rakták az “utazó szavazatokat”.

A szállítódobozokat szombat reggeltől vehetik át az egyéni választókerületi választási irodák az NVI-től, hogy a saját választókerületükbe szállíthassák, és annak a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok számlálására korábban kijelölt szavazókörének szavazatai közé keverhessék, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról. A kijelölt szavazatszámláló bizottságok ezután összeszámlálják a voksokat, megállapítják a választás szavazóköri eredményét.

Amint valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok megállapítják a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

Leave a Reply