Több mint negyedével bővült az építőipar

Idén februárban az építőipari termelés volumene 26,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, jelentette a KSH. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal. Előbbi szegmens növekedése az ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének eredménye, utóbbi a gyorsforgalmi utak építése, illetve vasútfelújítási munkák és közműépítések következtében bővült.

  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 24,9, az egyéb építményeké 44,9, a speciális szaképítésé 21,4 százalékkal nőtt.

 

  • A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 45,9 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 51,4 százalékkal emelkedett. Februárban elsősorban közútfejlesztési munkákra kötöttek nagy értékű új szerződéseket.
  • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,3, az egyéb építményeké 145,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján februárban az építőipar termelése 5,0 százalékkal csökkent a kiugró januári eredményhez képest. 2018 január–februárban az előző év azonos időszakához képest pedig 33,5 százalékkal emelkedett a termelés.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Leave a Reply