Az oroszokon és a szlovákokon át vezet az út az Eb-re

A magyar férfi kézilabda-válogatott Oroszország, Szlovákia és Olaszország csapatával került azonos csoportba a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének csütörtöki, trondheimi sorsolásán.

Az Eb honlapja szerint Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány együttese az első kalapból várta a sorsolást, amelyen a második kalapból kapta az oroszokat, a harmadikból a szlovákokat és a negyedikből az olaszokat.

A nyolc csoport első és második helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik jut ki a norvég, svéd, osztrák közös rendezésű tornára.

A csoportharmadikok rangsora az első és a második helyezettek elleni mérkőzések alapján készül majd el. A selejtezősorozat október 24-étől jövő júniusig tart.

A tornát 2020. január 10. és 26. között Göteborgban, Malmőben, Stockholmban, Grazban, Bécsben és Trondheimben rendezik, így a három házigazda, Svédország, Ausztria és Norvégia válogatottja, valamint a címvédő Spanyolország automatikusan tagja a mezőnynek.

A magyar válogatott az oroszokkal legutóbb 2016 januárjában, a lengyelországi Európa-bajnokságon találkozott és 27-26-ra kikapott.

A szlovákokkal 2016 decemberében játszott legutóbb a csapat, és az érdi felkészülési tornán 35-26-ra nyert. Az olaszokkal 2005-ben két Európa-bajnoki előselejtezőt is vívtak a magyarok, és mindkétszer fölényesen győztek.

Az Európa-bajnokságon – idén januárban, Horvátországban – a magyar együttes a csoportkör után búcsúzott.

Varasd, 2018. január 17.
Országh Ádám, Juhász Ádám, Lékai Máté, Mikler Roland és Bánhidi Bence (b-j) a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Csehország - Magyarország mérkőzés után Varasdon 2018. január 17-én. A magyar válogatott 33-27-re kikapott, így pont nélkül búcsúzott a tornától.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A magyar kézilabda gyengébb, mint gondoljuk

Az utóbbi évtizedekben sok szurkolóban az a kép alakult ki, hogy férfiválogatottunk a közvetlen világelit tagja. Pedig soha nem volt az. A baj az, hogy már a női sem sorolható oda. 

“Nem lehetünk elégedetlenek a sorsolással, azt hiszem, a jelenlegi erőviszonyokat tekintve az első-második helyért lehetünk harcban, így igen jó esélye van a válogatottnak a kijutásra”

– nyilatkozta a magyar szövetség honlapján Vranjes.

A magyar válogatott meccsei:

1. forduló (2018. október 24. vagy 25.): Magyarország – Szlovákia
2. forduló (2018. október 27. vagy 28.): Olaszország – Magyarország
3. forduló (2019. április 10. vagy 11.): Oroszország – Magyarország
4. forduló (2019. április 13. vagy 14.): Magyarország – Oroszország
5. forduló (2019. június 12. vagy 13.): Szlovákia – Magyarország
6. forduló (2019. június 15. vagy 16.): Magyarország – Olaszország

Leave a Reply