CEU: Ez egy megfélemlítési kísérlet

A CEU határozottan elítéli az egyetemi oktatók, újságírók és a civil szervezetek munkatársainak a Figyelő hetilapban megjelent listázását. A CEU oktatói és kutatói kiváló tudósok, akik tudományos munkásságuk és oktatói kvalitásaik alapján érdemelték ki kinevezésüket, közölte az egyetem a Figyelő csütörtöki cikkére reagálva.

Egy ilyen lista publikálása a közelmúltban lezajlott választási kampány fényében szégyenletes

– mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

Ez egy kirívó megfélemlítési kísérlet, amely veszélyes az akadémiai szabadságra, és így a teljes magyar tudományos életre.

A CEU elfogadhatatlannak tartja, hogy a Soros György által támogatott szervezetek munkatársait zsoldosnak nevezzék. Többször hangsúlyoztuk, hogy a CEU vezetése a 21 tagú Kuratóriumnak felel, nem alapítójának, Soros Györgynek, írják. A CEU büszke az alapítóira, tudósokra, köztisztviselőkre, polgári gondolkodású vezetőkre, köztük az akkori magyar köztársasági elnökre, Göncz Árpádra, Vaclav Havel cseh elnökre, és a lengyel történészre és külügyminiszterre, Bronislaw Geremekre. A CEU büszke közös álmukra egy olyan egyetemről, amely a jövő vezetőit oktatja a kritikus gondolkodás, a nyílt vita és a tudományos megközelítés alapelvei szerint.

A CEU elítéli továbbá a civil szervezetek megfélemlítésére tett kísérletet. Ezek a szervezetek egy demokráciában rendkívül fontos szerepet töltenek be: a társadalmi jelenségek vizsgálatával, ismertetésével és képviseletével, valamint a megoldási javaslatok szorgalmazásával a közjót szolgálják.

Az ilyen jellegű támadások ellenére a CEU elkötelezett amellett, hogy Budapesten maradjon. Az Egyetem keresi a megoldást a magyar kormány és New York állam között létrejött megállapodástervezetet alapján. A CEU felszólítja a miniszterelnököt, hogy további késlekedés nélkül írja alá ezt a megállapodást, és ezzel biztosítsa az akadémiai szabadság és a tudományos kutatások fejlődéséhez elengedhetetlen környezetet Magyarországon.

Leave a Reply