Zuckerberg: A Facebook nem titkosszolgálat, elhagyhatod bármikor

Mark Zuckerbergnek a kongresszus előtt is számot kell adnia a Cambridge Analytica nevű céggel kapcsolatos adatkezelési botránnyal kapcsolatban. Először április tizedikén kedden, magyar idő szerint este ült le válaszolni a kereskedelmi és az igazságügyi bizottság kérdéseire, amit bárki élőben követhetett a neten. Az első napon közel 50 szenátor vett részt az eseményen, akik öt órán át izzasztották a késve érkezett Zuckerberget – a Facebook-vezér valószínűleg nem nagyon szeretne majd megemlékezni erről egy év múlva az “Ezen a napon” funkció által.

Hogy milyen érdekesebb gondolatok hangzottak el, itt foglaltuk össze:

WASHINGTON, DC - APRIL 10: Facebook co-founder, Chairman and CEO Mark Zuckerberg arrives to testify before a combined Senate Judiciary and Commerce committee hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill April 10, 2018 in Washington, DC. Zuckerberg, 33, was called to testify after it was reported that 87 million Facebook users had their personal information harvested by Cambridge Analytica, a British political consulting firm linked to the Trump campaign.   Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Zuckerberg tisztogatott a magyar választások előtt

Órákon át faggatták a szenátorok a Facebook alapítóját.

A szerdai napon már a képviselőházban zajlott a második kör az Energetikai és Kereskedelmi Bizottság előtt, 54 képviselővel és szintúgy 4 perces időlimitekkel. Frank Pallone demokrata párti képviselő elnök nyitóbeszédében foglalta össze, hogy a botrány után átfogó szabályzások  kellenének az adatok védelmének érdekében, mivel a Facebook az életünk részévé vált, és sokan nem tudják feladni. Átláthatóbbá kéne tenni azt, mi történik a felhasználók által megosztott adatokkal, hová és kinek a kezébe kerülnek. Szerinte a Facebook elképesztő iramban nőtt nagyra, de Zuckerbergéknek nem sikerült tartaniuk a tempót.

Zuckerberg nyitóbeszéde szerint a Facebook idealista és optimista cég, amely össze akarja kötni az embereket,Való igaz, hogy nem mindig tudnak eleget tenni azért, hogy ugyanezeket a lehetőségeket mindenki jó dolgokra használja fel. Bár hibáztak, a szükséges intézkedéseket megtették az üggyel kapcsolatban: tájékoztatták az embereket, átláthatóbbak lettek az adatvédelmi beállítások, együttműködnek a hatóságokkal, a külsős fejlesztők hozzáférését is korlátozták.

TŰZKERESZTBEN AZ ADATOK

A kérdésekre ismét négy percet kaptak a képviselők, ezekből szemezzük az érdekesebbeket.

Mi lesz a Facebook szabályzásával? Zuckerberg szerint elkerülhetetlen, hogy az iparban jogi változások jöjjenek. Az oroszok beavatkozása és az adatkezelési ügy után több jogalkotó is belengette azt, hogy a Facebooknak és a közösségi média cégek körül szorosabbra kell húzni a gyeplőt, de pontosan még nem tudják, hogyan.

Zuckerberg adatát is kielemezték a Trump-kampányhoz? Zuckerberg azt mondta: igen, neki is volt olyan barátja, aki kitöltötte a pszichológiai tesztnek szánt kvízt.

Minek tartja magát a Facebook? Technológiai cégnek. És annak ellenére, hogy a Messengeren keresztül pénzt is küldhetünk barátoknak, nem számít pénzügyi intézménynek.

Miért cenzúrázzák a konzervatív bloggereket? Ezt a kérdést Facebookon keresztül kapta az egyik képviselő, amit neki is szegezett Zuckerbergnek. A válasz: nem cenzúráznak senkit, a konzervatív Fox News például az egyik legnagyobb elérésű oldal a közösségi hálózaton.

WASHINGTON, DC - APRIL 11: Facebook co-founder, Chairman and CEO Mark Zuckerberg prepares to testify before the House Energy and Commerce Committee in the Rayburn House Office Building on Capitol Hill April 11, 2018 in Washington, DC. This is the second day of testimony before Congress by Zuckerberg, 33, after it was reported that 87 million Facebook users had their personal information harvested by Cambridge Analytica, a British political consulting firm linked to the Trump campaign.   Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Forrás: AFP

Miben különbözik a Facebook titkosszolgálatoktól? Kiléphetsz ha akarsz, mondta Zuckerberg, és nem szolgálnak kormányt, vagy bármilyen más szervet. Amikor fotót osztunk meg, vagy üzenünk, a beállítások közt egyértelműen eldöntheted, hogy nyilvánossá teszed-e, vagy titkosítottan küldöd. Ahogy az első napon is elhangzott, az adatokat nem árulják senkinek, mert a hirdetés nem így működik, a felhasználók pedig maguk döntenek arról, mit osztanak meg.

Hogyan fogja a Facebook a jövőben felismerni azt, ha politikai hirdetéseket vásárolnak külföldi kormányok? Erre a tegnap elhangzott választ hallhattuk: folyamatosan fejlesztik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseiket és algoritmusaikat, amik a francia és alabamai választás alatt már hatékonynak bizonyultak. Nem lesz erre más megoldás, mint az MI.

Ki fejleszti az algoritmusokat, és kik döntenek, hogy az algoritmusok hogyan döntsenek? Kérdezte egy képviselő, aki szerint az algoritmusok a konzervatív tartalmak ellen vannak, de nem igazán lehetett érteni, mit akar ebből kihozni.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Leave a Reply