Pert vesztett az Emmi, 50 milliós bírságot kell fizetnie

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, tudta meg a Hír TV Riasztás című műsora. Az alapítvány a roma gyerekek iskolai elkülönítése miatt fordult a bírósághoz, az ítélet szerint pedig

a minisztériumnak ötvenmillió forint bírságot kell fizetnie, 13 iskolában pedig nem indíthatnak első osztályt.

Az alapítvány tíz éve pereskedik és próbálja rávenni az Emmit, hogy lépjen fel az iskolai szegregáció ellen. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogásza elmondta, egy úgynevezett cigány osztályban az oktatás minősége sokkal rosszabb, mint egy integrált iskolában, ezeknek a roma gyerekeknek pedig esélyük sem lesz a többségi társadalom által elfogadott és megbecsült minták követésére.

Budapest, 2015. szeptember 1.
Elsõ osztályos diákok a budapesti Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén 2015. szeptember 1-jén.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Tíz pofon, amit a kormány az oktatásnak adott

Bemutatjuk a legfájóbb sebeket, amiket az elmúlt nyolc évben ejtettek az oktatáson.

A perben összesen 28 általános iskola szerepelt, ezekről a bíróság ma kimondta, hogy jogellenesen különítette el a roma tanulókat, ezek közül 13 intézmény a mai napig változatlan formában működik, ezekben az iskolákban így nem lehet új első osztályt indítani, illetve deszegregációs tervet kell kidolgozni.

A Fővárosi Törvényszék ítélete ellen harminc napjuk van a fellebbezésre.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balázs Attila

Leave a Reply