Végezni akart magával a börtönben a horroranya – a nő kitart ártatlansága mellett

Öt évvel ezelőtt az egész országot sokkolta, amikor kiderült, hogy H. Andrea és társa, K. Rudolf több gyerekét is rendszeresen verte, és patkányt, valamint fekáliából készült kókuszgolyót etetett velük. A vádiratban az állt, hogy a házaspár nem gondoskodott a gyermekeiről. Nem adtak nekik enni, nem öltöztették őket, a kicsik óvodába egyáltalán nem, iskolába pedig rendszertelenül jártak. Sőt, az is előfordult, hogy bogarakat kellett enniük, és szexuálisan bántalmazták  őket.

„Először a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalta az ügyet, ott felmentették őket. Ennek az volt az oka, hogy a gyerekek visszavonták az írásbeli vallomásukat. Ezt követően a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a szülőket a szexuális erőszak vádja alól” – magyarázta lapunknak Visontai Csongor, a nő ügyvédje.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban eljárási hibákra hivatkozva hatályon kívül helyezte a Budapest Környéki Törvényszék ítéletét. A felállított szakértői csoport pedig kizárta a szexuális bántalmazást. Az ítélőtábla végül 13 év fegyházra ítélte H. Andreát és K. Rudolfot is. A nő jelenleg a szombathelyi börtönben raboskodik. Egy bennfentestől pedig úgy értesültünk, hogy öngyilkos akart lenni.

„Ezzel kapcsolatban nem szeretnék nyilatkozni. Annyit azonban elárulhatok, hogy továbbra is ártatlannak vallja magát és nagyon nehezen viseli a dolgokat” – tette hozzá Visontai.

Budapest, 2015. február 24.
Szegedi Gyöngyvér bírónő (b3) felolvassa az ítéletet K. Rudolf és felesége büntetőperén, amelyet nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt tárgyalnak a Budapest Környéki Törvényszéken 2015. február 24-én. A bíróság háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében bűnösnek kimondva egyenként két-két év börtönbüntetésre ítélte a szigetszentmiklósi házaspárt. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentették őket. Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította, a büntetést letöltöttnek tekinti.
MTI Fotó: Marjai János
Szegedi Gyöngyvér bírónő felolvassa az ítéletet K. Rudolf és felesége H. Andrea büntetőperén.
Fotó: Marjai János/MTI

Természetesen megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát is, hogy megtudjuk miként akart végezni magával a szigetszentmiklósi nő. „A büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat bűnügyi személyes adatnak minősül, így az Ön által feltett kérdésre sajnos nem áll módomban tájékoztatást adni” – közölte Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője.

„Általánosságban azonban elmondható, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet személyi állománya kiemelt figyelmet fordít az elítéltek önkárosító cselekményeinek megelőzésére, megakadályozására. A büntetés-végrehajtás fokozott figyelmet fordít a fogvatartottak mentális egészségének megőrzésére. Már a bv. intézetbe történő befogadásuk során pszichológusok és reintegrációs tisztek vizsgálják az elítélteket, felmérik családi körülményeiket, szuicid-veszélyeztetettségüket, ennek figyelembevételével történik a különböző biztonsági kockázati csoportokba sorolásuk. A reintegrációs tisztek és a pszichológusok rendszeresen foglalkoznak a fogvatartottakkal, figyelemmel kísérik kapcsolattartásuk rendszerességét és minőségét, ösztönzik őket a tanulásra, a börtön által szervezett szabadidős tevékenységekben való részvételre, ezzel is csökkentve azokat a tényezőket, amelyek önkárosításhoz vezethetnek” – tette hozzá.

Az öngyilkossági kísérletnek mindenesetre voltak előjelei. A nő levelet írt a gyerekeknek, amelyben arra kérte őket, hogy tegyenek új vallomást. Ebben az esetben ugyanis felülvizsgálati kérelmet lehetne beterjeszteni. A nevelőszülőknél lévő gyerekek azonban nem tettek új vallomást, ez pedig állítólag már neki is sok volt. Büntetés végrehajtási berkekből megtudtuk, H. Andrea már jól van, és beletörődött abba, hogy nem számíthat a gyerekei segítségére, és hosszú évekig rács mögött marad.

„Jelenleg egy  négyfős cellában van elhelyezve. Jó kapcsolatban van a zárkatársaival, és a személyzet is sokat foglalkozik vele. Dicsérete és fegyelmije nincs. Semmit nem dolgozik, olvasással és tévézéssel szokta elütni az időt” – mondta bv-s informátorunk, aki tagadja, hogy végezni akart magával a horroranya.

Leave a Reply