Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Matolcsy nem tud Kósa 1300 milliárdos ügyéről

A szocialista Molnár Zsolt a korábbi sajtóhírek alapján arról kérdezte a jegybank elnökét, hogy az MNB, mint felügyeleti szerv, tudott-e Kósa Lajos  Lajos 1300 milliárdos csengeri örökösödési ügyéről. Matolcsy György azt válaszolta, hogy a tárca nélküli miniszter 2013-as megbízási szerződéséről a jegybanknak nincs információja, de az biztos, hogy a korábban az üggyel hírbe hozott FHB Bank Zrt. ügyfeleinek teljes betétállománya, a pénzintézet mérlegfőösszege messze a nevezett érték alatt volt 2013 és 2017 között.

A folyamatos felügyelés keretében az egyes pénzintézetek jogszabályban meghatározott körben és gyakorisággal adatszolgáltatásra kötelezettek az MNB felé. Az így szerzett adatok azonban banktitoknak minősülnek, így számadatokat e tekintetben az MNB nem közölhet. Mindazonáltal az FHB Bank Zrt. által a folyamatos felügyelés keretében szolgáltatott adatok a nyilvánosan elérhető adatokkal összhangban vannak, azokból az látszik, hogy a kérdésben megjelölt paraméterekkel rendelkező ügyletet az FHB Bank Zrt. nem bonyolított.

A jegybank a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény alapján folyamatosan felügyeli, ellenőrzi a bankokat, így az FHB Bankot is. Annak tőkemegfelelési mutatójánál azért nem vették figyelembe az állítólag ott elhelyezett mintegy 1300 milliárd forintnyi összeget, mert az MNB rendelkezésére álló adatok szerint ilyen ügyletet nem is bonyolítottak a pénzintézetnél.

Korábban Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésén akarta tisztázni az ügyet, nem sok sikerrel.

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke sajtótájékoztatót tart a Váci Fegyház és Börtönben, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A nemzetbiztonsági bizottság nem tárgyal Kósa ügyéről, mert Soros

Molnár Zsolt összehívta a bizottságot, Németh Szilárd közölte, hogy a Fidesz nem vesz részt az ülésen.

Budapest, 2017. május 23.
Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke érkezik az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére az Országgyûlés Irodaházában 2017. május 23-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Molnár Zsolt: Kósa az évszázad botrányhőse, vagy az ország lúzere

A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke szerint az ügyből politikai következtetéseket kell levonni.

Debrecen, 2018. március 29.
Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelõs tárca nélküli miniszter, fideszes országgyûlési képviselõ, képviselõjelölt a Richter Gedeon Nyrt. debreceni új molekuláris biológiai laboratóriumának avatása elõtt tartott sajtótájékoztatón 2018. március 29-én. Az 1,7 milliárdos beruházás húsz új munkahelyet teremt.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A csengeri nő ügyvédje szerint Kósa is kapott volna ajándékot

Van olyan ajándékozási szerződés is a kezében, amelyet személy szerint Kósa kapott és aláírt.

 

Kiemelt fotó: MTI / Kovács Tamás

Leave a Reply