Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Megvan a kétharmad a Fidesznek

Ha hivatalos végeredményt nem is, de egy azzal felérő részeredményt hirdethetünk:

  • nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz a vasárnapi parlamenti választáson ismét megszerezte a kétharmados többséget. Épphogy, 133 mandátummal (pontosan ennyi kell a kétharmadhoz), amit a külföldön leadott szavazatokkal, illetve az átjelentkezők voksaival talán még elveszíthet, ennek esélyeiről itt írtunk bővebben.
  • A Fidesz a leadott szavazatok 48,8 százalékát begyűjtötte, ez öt százalékponttal több, mint 2014-ben, és összességében több mint 2,4 millióan szavaztak Orbán Viktor pártjára. A kormánypárt a 106-ból 91 egyéni mandátumot nyert meg, vidéken tarolt: Pécs és Szeged egy-egy körzetét, illetve Dunaújvárost leszámítva az összes egyéni mandátum az övé.
  • Orbán Viktor egyelőre nem beszélt a kétharmadról, csak azt konstatálta, hogy pártja nagy győzelmet aratott.
  • A Jobbik gyakorlatilag megismételte a négy évvel ezelőtti, 20 százalékos eredményét, ami összességében jelentős kudarc a párt számára, erősödésnek a néppártosodás ellenére nyoma sincs, egyéni körzetet is csak egyet nyert a párt. Azt sem a pártelnök, Vona Gábor, Gyöngyösön, hanem Dunaújvárosban, egy hagyományosan inkább baloldali körzetben.
  • A baloldal számára is kudarc a választás. A Demokratikus Koalíció épphogy átlépte az ötszázalékos küszöböt, az MSZP-Párbeszéd 12,3 százalékon végzett. A baloldal csak a fővárosban ért el értékelhető eredményt, ott a 18-ból 12 körzetet megnyert. Nagyon úgy néz ki azonban, hogy ez kevés volt a kétharmados Fidesz-többség megakadályozásához. Az LMP 7 százalékos eredménye sem éppen siker, de ebben a baloldali mezőnyben még a jobb teljesítmények közé tartozik.
  • A Momentum fele annyi szavazatot kapott, mint amennyi az ötszázalékos küszöb eléréséhez kellett volna, az Együtt pedig alig emelkedik ki a kamupártok közül, az 1 százalék alatti eredménye miatt még a 150 milliós kampánytámogatást is vissza kell fizetnie, noha egy egyéni képviselője (Szabó Szabolcs személyében) lesz a parlamentben.

Leave a Reply