5 tipp a kerti rezsicsökkentéshez

Nagy kertben, vagy ott, ahol csupa vízigényes növény van, jelentős tétel lehet az öntözővíz. Kézenfekvő például a vidéken még sok helyen létező utcai kutakról hordani vödörben a vizet, de ez nem mindenhol lehetséges, ha pedig sok pénz úszik el a vízen, akkor el kell gondolkodni azon, hogy mivel lehetne csökkenteni a fogyasztást. Ehhez ad hasznos tanácsokat blogjában Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Mivel épp tavasz van, vagyis az ültetési szezonban vagyunk, most érdemes úgy válogatni a növényeket, hogy kedvező legyen a kerti flóra víz szempontból, de a növények válogatásán kívül mást is tehetünk. Öt tipp következik a kerti rezsicsökkentéshez.

Őshonos növények ültetése

Ezek olyan növényfajok, melyek az adott földrajzi területen a természetben is előfordulnak régóta, vagyis alkalmazkodtak a helyi klímához, így öntözni csak keveset kell őket, hiszen az erdőn, mezőkön, réteken sem locsolja őket senki, valamint egyéb, különlegesebb gondozást sem igényelnek, hiszen vadon is megélnek magukban.

Esőkert építése

Az esőkert olyan speciálisan kialakított kertrészlet, vagy akár egész kert, ami az esővíz leggazdaságosabb kihasználását célozza meg. Valójában a természet utánzása, hiszen ilyen alakzatok gyakran találhatók például az erdőkben is. Esőkert építésekor enyhén lejtős, öblös, medenceszerű felületet kell kialakítani, és a csapadékvizet mesterségesen kialakított csatornákon, kavicsos felületeken elvezetve kell ide, a növények tövéhez eljuttatni. Az esőkert építéséhez általában szakember segítsége szükséges.

Fotó: gardeners.com

Esővíz gyűjtése

Az esővizet még hatékonyabban is a javunkra fordíthatjuk, egyszerűen annak begyűjtésével. Minden háznak nagyszerű esővízgyűjtő felülete van, ez nem más, mint a tető és az ereszcsatornák együttese. Így elegendő egy nagyobb hordót a kifolyóhoz állítani, és az első esőzés után máris több száz liter öntözővizünk lehet. Haladók akár föld alá süllyesztett, kézi vagy gépi szivattyúval ellátott vízgyűjtő rendszert is kiépíthetnek.

Fúrt kút

A fúrt kút ott jó alternatíva, ahol nincs vezetékes víz, vagy van, de az átlagosnál lényegesen többet kell öntözni, illetve csak spórolni szeretnének a háziak a kvázi ingyen vízzel. Kutat fúrni nem mindenhol lehetséges, előzetes vizsgálatok kellenek hozzá. A kialakítás nem kicsi befektetés, de nagyobb vízigény esetén hamar megtérülhet a kiadás.

Fotó: wallmasters.com

Szárazságtűrő növények ültetése

Az öntözésen úgy is lehet forintokat spórolni, hogy eleve alacsony vízigényű, szárazságtűrő növényeket ültetünk, így az öntözés is elhanyagolható mértékű lesz. Nem szabad félreértelmezni a kifejezést, a “szárazságtűrő” nem azt jelenti, hogy ezek a növényfajok sosem kérnek nedvességet, csupán jellemzően jóval kevesebbel beérik, mint más növények. A sziklakert kialakítása pélédául díszes, látványos, ugyanakkor öntözni ritkán kell.

Fotó: garden.com

Kiemelt kép: Pixabay

Leave a Reply