Átalakul a hazai tévés kínálat

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, megszűnik a magyar FOX tévécsatorna. Az az adó, amit a Magyar Telekom egyszer már megpróbált kivenni csatornakínálatából, de akkora felháborodás lett az ezzel kapcsolatos hírből, hogy a kábelszolgáltató végül visszavonulóra kényszerült. Ezúttal azonban nem a műsorterjesztő cég döntött úgy, hogy kiveszi az egyébként viszonylag kis nézettségű, az 50 legnézettebb tévé közé sem tartozó csatornát a kínálatából, hanem maga a csatorna tulajdonosa, a FOX Networks Group gazdasági okokra magyarázva döntött a csatorna megszüntetéséről. (A FOX Networks Group teljesen nem vonul ki a Magyarországról, mivel más tévécsatornái, így a National Geographic, a Natgeo Wild és a Baby TV megmaradnak és FOX+ néven internetes szolgáltatást is működtetnek.)

retro TV burning in old room. 3d rendering

Megszűnik a magyar FOX csatorna

A döntést gazdasági okokkal magyarázzák. A FOX többi hazai csatornája megmarad.

Magyar FOX helyett Film4

A 24.hu most megtudta, hogy mi kerül a megszűnő csatorna helyére. Úgy tudjuk, hogy április 30-án a délutáni órákban egy aznap induló magyar tévécsatorna, a Film4 kerül a FOX helyére. A Film4 a Magyar Telekomon kívül bekerül a DIGI rendszerére, és az Antenna Hungária MinDig TV Extra rendszerének családi csomagjába is bekerül.

A csatorna logója így néz majd ki:

Film4, az új tévécsatorna
Film4, az új tévécsatorna logója. Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Átnevezik és átalakítják a Story4, a Story5 és a Galaxy TV-t

A Film4 csatornát egyébként az a magyar Digital Media and Communications Zrt. (DMC) indítja, amely jelenleg három csatornát, a Story4, a Story 5 és a Galaxy TV csatornákat működteti. Információink szerint a DMC utóbbi csatornái ugyancsak április 30-án átalakulnak, a Story4 csatornát TV4-re nevezik át, a Story5 csatornából Story4 lesz, míg a Galaxy TV-ből Galaxy4 lesz, és a kínálat felfrissítésével át is pozicionálják a csatornákat. A DMC sorozatokat is vásárolt: megvette a Downtown Abbey, a Fast Forward, a Kegyes gyilkos és a Klinika az új generáció című sorozatokat.

Tulajdonosváltás után

A FOX helyére bekerülő Film4 csatornát működtető médiavállalat egyébként nemrégiben tulajdonost váltott, és egy fő kivételével az ötfős igazgatósága is lecserélődött. A tévétársaságot egy bizonyos Hungarian Project Management Kft. nevű cég vásárolta fel, melynek tulajdonosa Borsány-Gyenes András, a tévés cég egyik alapítója és volt résztulajdonosa, aki február 28. óta bejegyzés alatt álló igazgatósági tagja a DMC-nek. Borsány az április 30-i csatornaindulásról és a médiavállalat többi csatornájának átalakításáról megkeresésünkre ma nem kívánt nyilatkozni, ugyanakkor nem is cáfolta az információink hitelességét.

Mint arról korábban beszámoltunk, több olyan körülmény is arra utal, hogy Mészáros Lőrincék is forgolódnak a tévétársaság körül. Ilyen például, hogy információink szerint korábban a Story-csatornákat is működtető vállalat közös híradóról tárgyalt Mészáros Echo TV-jével, illetve az Echo TV Angol utcai épületében helyiséget is kialakítottak a tévés cég számára, a tárgyalások megtörténtét pedig Csík Zoltán, Mészáros bizalmi embere, az Echo TV igazgatósági tagja sem tagadta korábban, sőt azt mondta a 24.hu-nak, ez üzleti titkot képez. Borsány-Gyenes viszont ugyanakkor azt mondta, nem érdemes e mögé mindenfélét odaképzelni, nem igaz, hogy volt prezentáció az Echo TV-s együttműködésről, és Mészáros Echo TV-jéhez történő beköltözésre azt mondta, hogy a nemzetközi piacon szokványos, hogy televíziós társaságok közös helyen működnek, mert ez növeli a hatékonyságot, és Magyarországon is van példa arra, hogy televíziós csatornák ugyanazon a helyen működnek, de ez csak hatékonysági kérdés. Azt is mondta, hogy a korábban az Echo Tv-től már elbocsátott Kadarkai Endre műsorvezetőt sem azért távolították el a Story TV-től, hogy ezzel gesztust tegyenek Mészáros irányába. A magyarázat erre Borsány-Gyenes szerint az, hogy a jövőben a saját gyártás helyett vásárolt filmeket sugároznak majd.

Kovács Krisztián, MEME

Alighogy kinevezték, máris lemond a felvásárolt Story TV igazgatósági tagja

Kovács Krisztián idén február végétől volt a tulajdonosváltáson áteső televíziós médiavállalat igazgatósági tagja. Inkább a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületét választja.

Szalay Dániel korábbi cikkei

Kiemelt kép: Thinkstock

Leave a Reply