Győrfi Pál: Nem jó megoldás, ha az emberek most tömegével átállnak a 1830-ra, mert ez egy másik szolgáltatás

Már nem elérhető a Facebookon az az augusztus 21-én délután közzétett megtévesztő bejegyzés, amely szerint szeptember 1-jétől a mentő és az egészségügyi ellátás hívószáma 1830-ra változna, írja a Világgazdaság.

A posztot augusztus 25-ig több mint 6300-an osztották meg, így pár nap alatt tömegekhez jutott el a Facebookon. A bejegyzés azért is lehetett megtévesztő, mert a szerzője a profilkép alapján maga is mentősnek tűnt.

A 1830-as hívószám viszont a vármegyei ügyeleti hívószám, amelyet 16 óra után hívhatnak azok, akiknek valamilyen egészségi problémája támad.

Az ügyben a Világgazdaság megkereste az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). Győrfi Pál szóvivő megerősítette: félreértésről van szó, vészhelyzet esetén továbbra is a 112-es számot kell tárcsázni. Az 1830-as telefonszámot még februárban hívták életre, amikor az OMSZ elindította az egységes alapellátási ügyeleti rendszert. Ennek a központi ügyeleti száma a 1830. Ez is a mentőknél csöng ki, de arra tartják fenn, ha valakinek háziorvosi ügyeleti vagy éjszakai ügyeleti egészségi problémája van.

Nem jó megoldás, ha az emberek most tömegével átállnak a 1830-ra, mert ez egy másik szolgáltatás

– mondta lapunknak Győrfi Pál.

The post Győrfi Pál: Nem jó megoldás, ha az emberek most tömegével átállnak a 1830-ra, mert ez egy másik szolgáltatás first appeared on 24.hu.

Leave a Reply