A balkáni vezetők Ukrajnát támogató nyilatkozatot írtak alá Athénben

Ukrajna területi épségét támogató közös nyilatkozatot írtak alá hétfő este Athénban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében tizenegy balkáni és kelet-európai ország vezetői.

Az athéni nyilatkozatban a csúcstalálkozón részt vevő országok az orosz offenzívával szemben „töretlen támogatásukról biztosították Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi épségét a nemzetközileg elismert határain belül, a demokrácia és a jogállamiság értékei alapján”.

A dokumentumot az ukrán államfőn kívül Szerbia, Moldova, Montenegró, Románia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Bulgária, Horvátország és a vendéglátó Görögország vezetői írták alá Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében.

A vezetők „támogatásukat és nagyrabecsülésüket fejezték ki Volodimir Zelenszkij elnöknek a béke elveinek az ENSZ Alapokmánya értelmében történő helyreállítására irányuló erőfeszítései és béketerve iránt”.

Kiriakosz Micotákisz görög miniszterelnök kabinetje közölte, hogy a találkozóval a szaloniki csúcstalálkozó 20. évfordulójáról emlékeztek meg, amelyen 2003-ban megerősítették a nyugat-balkáni államok európai integrációs perspektíváját.

Zelenszkij Svédországot, Hollandiát és Dániát magában foglaló európai körútja után utazott a kötetlen találkozóra Athénba. Görögország bejelentette, hogy részt vesz ukrán pilóták kiképzésében F-16 vadászgépet kezelésére és Odessza újjáépítésében.

The post A balkáni vezetők Ukrajnát támogató nyilatkozatot írtak alá Athénben first appeared on 24.hu.

Leave a Reply