Van értelme, ha egy robot nemcsak a lakást, de magát is kiporszívózza?

Nem az X-Plorer S75S+ az első Rowenta-féle robotporszívó, ami megjárta a tesztlabort, a korábbi modell (X-plorer Serie 95 Animal) elég jól vizsgázott, csupán az árával nem voltam kibékülve. Ezek után kíváncsi voltam, hogy az újabb variáns hogyan vizsgázik: bár az önürítés funkció beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azért a gépnek vannak olyan részletei, amik lehetnének jobbak – főként, ha figyelembe veszem, hogy a gyártó 240 ezer forintot kér a tesztalanyunkért.

Rowenta X-Plorer S75S+

A készülék dobozát kibontva nagy meglepetések nincsenek: megkapjuk a kerek, tetején lézeres „toronnyal” ellátott robotot, amihez tartozik egy por- és víztartály, egy, az utóbbira csatlakoztatható feltörlőrongy-tartó, három eltérő rongy, illetve az átlagnál jóval nagyobb, kinyitható dokkoló, amiben helyet kapott egy porzsák is.

Rowenta Az önürítő funkció az átlagosnál jóval nagyobb dokkolót eredményez.

Utóbbiból kapunk egy extrát a csomagban, azzal ugyanakkor érdemes tisztában lenni, hogy ezek nem újrahasznosíthatók, tehát egy idő után a pótlásukról külön kell gondoskodni – ami természetesen extra költséget jelent (4500 forint 4 darab).

A gép felépítésében szintén nincs semmi forradalmi. Adott a viszonylag hosszú seprűszálakkal rendelkező oldalkefe, a robot hasának közepén pedig ott a kivehető, így könnyen takarítható szőrös szilikon kefe. A Rowenta eszköze ugyanakkor némileg szembe megy az aktuális trendekkel, hiszen a portartály (300 ml) egybe van építve a víztartállyal (330 ml), viszont ennek a modulnak van egy extra kiegészítője is, amire a feltörlőtextileket kell felhúzni – ennek a rendszeres le- és felpattintását tehát nem ússzuk meg most sem. A szívóerő 2700 Pascal, ami napjainkban átlagosnak mondható, és a gép oldalán még egy fizikai gombot is találunk, amivel teljesen kikapcsolható a robot – ilyenkor távolról nem aktiválható, még akkor sem, ha amúgy a dokkoló áram alatt van és csatlakozik a vezeték nélküli hálózatunkhoz.

Rowenta Így épül fel a robotporszívó hátába pattintható por- és víztartály kombó.

Ami az elérhető funkciókat illeti, elég széles a lista:

 • tárgyelkerülés,
 • feltörlés,
 • vízadagolás négy fokozatban,
 • szívóerő kiválasztása négy fokozatban,
 • három takarítási mód: porszívózás, feltörlés, porszívózás és feltörlés,
 • távolról is vezérelhető,
 • automatikus dokkolás,
 • virtuális falak állítása,
 • felmosásmentes zónák beállítása,
 • takarítási zónák kijelölése,
 • időzítés,
 • automatikus újraindulás feltöltést követően,
 • Do Not Disturb lehetőség (beállítható, mikor ne induljon újra a robot),
 • valós idejű eszközinformáció,
 • karbantartási információk, szűrőcsere-riasztás,
 • lépcsőérzékelés,
 • küszöbmászás,
 • digitális asszisztens (Google, Amazon Alexa) kompatibilitás.

A beüzemelés most sem igényel különösebb szakértelmet: áram alá kell helyezni a dokkolót, ráigazítani a robotporszívót, majd az okostelefonunkra letölteni az X-Plorer S75-S95 alkalmazást, amivel a wifire köthető a gép. Az első takarítás előtt érdemes elvégezni egy szoftverfrissítést, illetve megvárni, míg teljesen fel nem tölt a gép akkumulátora. Ha ez megvan, jöhet az első indítás, ahhoz ugyanis, hogy elvégezhessük az ilyen-olyan beállításokat, a robotnak először térképet kell készítenie a lakásról. Ezt élőben is nyomon követhetjük az alkalmazásban, ahol az is tisztán látható, milyen elv mentén dolgozik a masina: először a bejárható helyiségek széleit járja végig, majd párhuzamos vonalakat mentén végiggurul a köztes területeken is.

24.hu Az applikáció könnyen átlátható és magyarul is tud.

Az eszköz egész pontosan felismeri a különálló helyiségek határait, ezeket külön színnel jelöli a térképen, de adott a lehetőség a szerkesztésre is: összevonhatunk és szétválaszthatunk szobákat, sőt beállíthatjuk, hogy a gép milyen sorrendben járja ezeket végig, illetve megszabható, hogy az elkülönített területeken mekkora legyen a szívóerő, feltörlés esetén a nedvességszint, továbbá az is, hogy a gép hányszor járja körül az adott területet (három a maximum).

A robot emellett utasítható egyetlen terület kitakarítására, kijelölhetők olyan zónák, ahol nem akarunk porszívózást, és megszabhatjuk azt is, hogy a gép hova ne menjen, ha feltörlésre használjuk. Egy padlószőnyeges szoba például szépen kizárható a bejárható útvonalak közül. A beállított korlátokat a robot mindig figyelembe veszi, így összerakható egy olyan térkép, aminél nem kell aggódni amiatt, hogy az időzített takarítás megszakad a távollétünkben.

Az ütemezésnél beállítható, hogy a robot a hét melyik napján, melyik órában induljon el magától takarítani, megszabható a takarítási mód, szintén szabályozható, hányszor végezze el a feladatát és megszabható a szívás erőssége, illetve a vízszint is. Beállítható továbbá, hogy mikor ne induljon újra a gép: erre akkor van szükség, ha nem szeretnénk, hogy hajnalban folytatódjon a takarítás. A gépünk ugyanis alacsony akkumulátorszint esetén visszatér a dokkolóra és akkor indul újra, ha feltöltött – ez akár három órát is igénybe vehet, ezért érdemes beállítani például, hogy este tíz és reggel kilenc között semmiképp ne folytassa a takarítást az eszköz.

Porszívózásból jeles

Ugyan nem rendelkezik akkora szívóerővel, mint a korábban tesztelt modell, de az X-Plorer S75S+ nem okoz csalódást, ha porszívózásról van szó. Nálam mindent felszedett, ami az útjába került: port, hajszálakat, állatszőrt, papírzsepi-darabokat, alomkavicsokat vagy a macska tálából kiszórt szárazeledelt. A gép a szőnyeget ugyan nem érzékeli, így ott nem kapcsol automatikusan magasabb fokozatba, de a legerősebb szívóerőt beállítva ilyen felületen is remek munkát végzett.

Rowenta

A küszöbök szintén nem jelentettek akadályt neki, sőt a padlóba csavarozott, gumírozott ajtóütközőt is gond nélkül megmászta. Jelentős pozitívum továbbá, hogy a Rowenta fejlesztői a takarítós algoritmuson is javítottak a legutóbbi tesztünk óta: a gép már ügyesen felismer szinte mindent, nem rongyol neki a szék- és asztallábaknak, az akadályokat érzékelve lelassít és finoman körbejárja őket. Elakadásra nem volt példa, a robot még a négyágú gurulós székem szabadon álló területeit is rendre körbetakarította – egyedül arra kellett figyelnem, hogy ne legyenek kóbor kábelek az útjában. De erre figyelni a legtöbb robotporszívó esetében kell.

Ami az önürítést illeti, az meglepően egyszerűen és ennek megfelelően hibátlanul működik. A takarítást követően a robot csatlakozik a dokkolóhoz, beindul az utóbbi motorja és nemes egyszerűséggel kiszívja a tartályból az ott felgyűlt koszt. A művelet 20 másodperces, elég hangos, köszönhetően a motor teljesítményének, az eredménybe pedig nem lehet belekötni: minden átkerül a portartályba. Én közel két hónapig használtam a gépet a teszt megírása előtt, heti több alkalommal takarítottam, és a dokkolóban lévő porzsák még nem telt be, szóval nem kamu, hogy akár 60 napig nem kell a kosszal foglalkozni. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ezt egy kis lakásban sikerült összehozni, ahol a takarítható terület kevesebb mint 30 négyzetméter.

Kérdés persze, hogy ennek van-e bármi értelme?

Kényelmi szempontból mindenképp, főleg, ha úgy használjuk a robotporszívót, hogy az akkor dolgozik, mikor mi nem vagyunk otthon. Így hetekig nem kell a portartály ürítésével bajlódni, a gép kitakarítja magát minden menet után, és a következő alkalommal is üres portartállyal áll neki a porszívózásnak. Ha ez fontos valakinek, akkor megérheti a felárat a speciális funkció.

Ha viszont a gép csak akkor megy, mikor otthon vagyunk, akkor feleslegesnek érzem az önürítést, hiszen egy átlagos porszívótartály kitakarítása 5 percet sem vesz igénybe, és ezt megspórolni aligha ér több tízezer forintot (nem beszélve az újabb porzsákok költségéről). Emellé azzal is tisztában kell lenni, hogy az öntakarítás nem kikapcsolható, a portartályt csak akkor tudjuk mi magunk üríteni, ha még a dokkolás előtt megállítjuk a gépet és kivesszük a koszt tartalmazó kiegészítőt. Ha tehát valakinek nem pálya az önürítés, annak másik modellt érdemes keresnie.

Rowenta A dokkoló a takarítás után rögtön kiszívja a koszt a robot portartályából.

És itt muszáj megemlíteni, hogy az előző állítás akkor is érvényes, ha olyan gépre vágyunk, ami hatékonyan tud feltörölni. A Rowenta újdonsága ennek a feltételnek sajnos nem felel meg, hiszen csak a legalapvetőbb funkciót nyújtja: benedvesíti az aljára helyezett rongyot és húzza maga alatt, csak a vízadagolás szabályozható. Ezzel a leragadt por ugyan felszedhető, de valódi feltörlésről szó sincs, csak a padló benedvesítéséről. A gép a nálunk járt elődjével szemben nem tudja a feltörlést imitáló Y-mozgást, a rongyot sem képes a padlóhoz nyomni, lényegében ezen a fronton ugyanazt tudja, mint a 80-90 ezer forintért kínált kínai robotporszívók – és az nem sok.

Verdikt

A Rowenta X-Plorer S75S+ alapvetően egy jól sikerült porszívó, jól működő funkciókkal, könnyen használható alkalmazással, és az önürítés is pont úgy működik, ahogy kell – ha valakinek ez a funkció kiemelten fontos, nem bánja az extra költséget jelentő porzsákcserét és különösebben nem érdekli a feltörlés minősége (vagy eleve a lehetőség), annak jó választás lehet ez a gép.

Ha viszont valaki nem vágyik önürítésre, neki nem lesz értelme súlyos felárat fizetni ezért a lehetőségért. A Rowenta nem kínai, hanem német márka, ami meglátszik az árban, de ebben mondjuk bele tartozik az is, hogy nem kell félni az ilyen-olyan adatok kínai szerverekre jutásától. Ugyanakkor ha valaki nem aggódik emiatt, az fele ennyiért talál például olyan Xiaomi modellt (Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro), ami önürítést nem kínál, de ugyanolyan jól porszívózik, mint ez a gép, ráadásul a feltörlés funkciója is sokkal szofisztikáltabb, láthatóan jobb végeredménnyel.

Kapcsolódó
Tényleg olyan jó egy Dyson porszívó, mint amennyit kérnek érte?

Megnéztük, pontosan mit tud a 300 ezerért kínált Dyson V12 Detect Slim Absolute,

The post Van értelme, ha egy robot nemcsak a lakást, de magát is kiporszívózza? first appeared on 24.hu.

Leave a Reply