Radzsiv Gandhi 1991-ben, 46 éves korában lett merénylet áldozata a tamilok lakta közép-indiai Tamilnádu államban. A merényletet a Tamil Ilam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű, Srí Lanka-i lázadószervezet egyik tagja követte el. Az indiai legfelsőbb bíróság ítélete indoklásában közölte, a hat férfit a börtönben tanúsított “kielégítő magatartásuk” alapján helyezte szabadlábra, miután több mint 30 évet már letöltöttek büntetésükből.

Az egykori merénylők közül ők voltak az utolsók, akik még szabadságvesztésüket töltötték. A hat férfiból hárman eredetileg halálbüntetést kaptak, de ítéletüket 2014-ben életfogytiglanra változtatta a bíróság.Szabadon engedésük éles vitát váltott ki Indiában, és a Gandhi család nevével fémjelzett Kongresszus Párt a Twitteren azt írta, “hibás és elfogadhatatlan ítélet született, amely nem tükrözi az egykori merénylettel kapcsolatos indiai közérzületet”.

Az egykori merénylők és segítőik közül néhány hónappal ezelőtt már szabadon engedtek egy másik, eredetileg szintén halálra ítélt férfit is, jó magaviseletére hivatkozva. A most kiszabadultak egyike, Nalini Szriharan – aki férjével együtt az eredetileg halálra ítéltek között volt – tévényilatkozatában azt mondta, “elégedettek a döntéssel, mert a börtönben töltött 32 évet nagy küzdelemnek tekintették”.

A Kongresszus Párt több évtizeden át játszott meghatározó szerepet az indiai belpolitikában. Radzsiv Gandhi India legfiatalabb miniszterelnökeként került hatalomra azután, hogy anyját, Indira Gandhit szikh származású testőrei 1984-ben megölték. Radzsiv Gandhi özvegye, Sonia Gandhi ma is első számú vezetője a pártnak; fiuk, Raul Gandhi pedig a jelenlegi miniszterelnök, Narendra Modi legfőbb politikai ellenfelének számít.

Radzsiv Gandhi meggyilkolását úgy értelmezik, mint India a tamil felkelők lefegyverzésére 1987-ben Srí Lankán végrehajtott katonai műveletre adott választ. A beavatkozásnak az vetett véget, hogy India ezer katonát vesztett a tamilokkal folytatott harcokban.

Az Indiában élő tamil kisebbség létszáma jelentős, és a tamilok lakta Tamilnádu állam több ízben követelte a múltban az egykori merénylők szabadon bocsátását az MTI írása szerint.

(A kiemelt képen Sonia Gandhi, a kormányzó Egységes Progresszív Szövetség (UPA) és az Indiai Nemzeti Kongresszus elnöke, a meggyilkolt Radzsiv Gandhi özvegye virágszirmokat szór Mahatma Gandhinak, az indiai függetlenségi mozgalom vezetőjének emlékművére a vezető születésének 150. évfordulóján Újdelhiben 2019. október 2-án.)

The post Szabadon engedték Radzsiv Gandhi gyilkosait first appeared on 24.hu.

Leave a Reply