Mindent kibír az év gyógynövénye, még most sem késő ültetni

Lila virágmezők ameddig a szem ellát, szedd magad, koranyár, Balaton – ez mind-mind a levendula. De nem csak több hektáron érdemes levendulát termeszteni, hanem a kert legmelegebb, leginkább napos részén is. Mondjuk azt is, hogy miért.

Gyógynövény

„Az év gyógynövényét termesztem” – mondhatja el mindenki, aki idén levendulatermesztésbe kezd. 2013 óta minden évben más gyógynövény kapja meg ezt a megtisztelő címet – idén a levendula. Kerttervezéskor fontos, hogy tudjuk hova szeretnénk ültetni, mert csak a napos és meleg helyet szereti.

Kevés gondozást igényel

Télen alszik, tavasszal újra kizöldül. Ekkor érdemes visszavágni, mert elősegítjük a bokrosodást. Jól alakítható, így akár gömbölyű bokorrá, akár alacsony sövénnyé is nevelhetjük. Akár szabadgyökeres, akár cserepes levendulát ültetünk, az ültetés utáni időszakban rendszeresen meg kell öntözni a palántákat, addig amíg meg nem erednek. Utána már nem igényel szinte semmi mást, csak napot!

Más fűszerekkel együtt

Mivel a levendula fűszernövényként is felhasználható, a kertünkben tervezhetjük más fűszernövényekkel együtt is az ültetését: mentával, zsályával, citromfűvel, rozmaringgal, kakukkfűvel. Ideális sziklakertekbe is, mert talajigénye nincs, és szereti a meszes, tápanyagokban szegény földet.

Erkélyen is jól érzi magát

Megél teraszokon és az ablakban is, fontos, hogy nagy virágcserépbe vagy dézsába érdemes ültetni, mivel bokrosodó növény. A locsolására ebben az esetben jobban kell figyelni, mintha kertbe lenne ültetve, mert nagyon száraz és forró nyarakon az edények túlforrósodhatnak.  Lakásban azonban nem él meg, így télen nem lehet bevinni a cserepes levendulát az otthonunkba. Ilyenkor is maradhat a balkonon, téli álma után tavasszal újra kizöldül a cserepes levendula is.

Levendula=tisztaság, nyugalom

A levendula felhasználási területe végtelen. Régen nagymamák ruhásszekrényének lakója volt, hogy elűzze a molylepkéket, ma már krémek, olajok, parfümök, szappanok, gyertyák, potpourrik készülnek belőle.  Az utóbbi években a gasztronómia is újra felfedezte magának a levendulát: készül belőle fagyi, szörp, süti, koktél és minden valamirevaló nyári kiülős helyen van már levendulás limonádé is. Persze továbbra is hasznos kiszárítva lemorzsolni, jó illatot ad a ruhák közé helyezett vászonzsákos levendula. A levendulának mint gyógynövénynek egyik legkiemelkedőbb eredménye a nyugtató hatás – régebben Franciaországban a tanárok a gyerekek nyugtatására használták az iskolákban.

Fotó: pixabay.com

Tihanyban jó a levendulának – mediterrán életérzés a kertünkben

A Balaton félszigetén rengeteget süt a nap, márpedig ezt szereti igazán ez a növény. Amikor Bittera Gyula, a hazai levendulatermesztés meghonosítója francia levendulát ültetett Tihanyban, gyorsan kiderült, hogy az itteni levendula olaja magasabb minőségű, mint a Franciaországban termelt növényé. Az olaját többek között izomsérülésekre, húzódásokra is lehet használni. Megnyugtatja a gyulladásos bőrt, és fejfájás kezelésére is alkalmas, ha bedörzsöljük a halántékunkat. Csillapítja a napozás után megpirult bőrt.

Íme néhány érdekesség az Év Gyógynövényéről a Tihanyi Levendula Manufaktúra gyűjtéséből.

  • A ’levendula’ elnevezés a latin ’lavare’, azaz ’mosni’ igéből származik, hiszen amikor az emberek még nem tisztálkodtak naponta, levendulával illatosították a ruhákat és az ágyneműt, ma is a potpourri egyik alapeleme. Sőt, Cleopatra a levendula illatával csábította el Marcus Antoniust és Julius Caesart.
  •  Erzsébet királynő levendulateát ivott a gyomorbántalmaira és minden bútorát levendula-alapú anyaggal políroztatta, míg az ókori egyiptomiak mumifikálásra használták.
  • A kékes színű virágokon kívül, létezik fehér és rózsaszín levendula is – összesen 39 faj, 400 variációja ismert.
  • Európában a pestisjárvány ideje alatt az emberek levendulakarkötőt hordtak, mert azt gondolták ez megvédi őket a fertőzéstől.
  • Egy régi keresztény legenda szerint a levendula jó illatát annak köszönheti, hogy Mária a gyermek Jézus kimosott ruhácskáit erre a bokorra tette száradni.
  • A hagyományos kínai orvoslás is ismeri és fertőtlenítőszerként, gyulladáscsökkentőként, szülés megkönnyítésére, valamint a chi megfelelő áramoltatására használja.
  • A néphit szerint távol tartja a gonosz szellemeket, ezért ültették bejárat mellé két oldalt, és tették a házaspár lepedői közé, a veszekedéseket megelőzendő.
  • Szüléskor a szülő nő kezébe adták, hogy növelje az erejét és a bátorságát.
  •  Keresztury Dezső egy verset írt az ihletésére.
  • A porcelán festészetben különleges lakkok készítésére is használják.
Fotó: Levendula Manufaktúra

Hamarosan nyílik a levendula, lehet szedni, felhasználni vagy csak a belőle készült termékeket enni, inni, kenni, illatozni. De még ültetni sem késő…

A Tihanyi Levendula Manufaktúra Tihanyról és a levenduláról szól. Megosztani Tihany színeit, illatát és hagyományait a világgal. A hagyományokat, melyek összekötik az embert és a környezetet. Továbbírni egy 1920-as években kezdődött történetet, emléket állítani egy elkötelezett ember munkásságának és folytatni azt. A társadalmi és az egymás iránti felelősségvállalásról. A hitről, hogy céljuk, küldetésük van a világban. Munkájuk, kitartásuk eredménye  a Levendula Kézműves Ajándékbolt és a Levendula Galéria megnyitása, melyek méltó helyet adnak az általuk készített termékeknek, kiszolgálva a fogyasztói igényességet.

Címlapfotó:Levendula Manufaktúra


Így szaporíthatod egyszerűen a levendulát

A levendula sziklakertbe, gyógynövénykertbe, vagy alacsony sövényként ültethető.

Leave a Reply