Brüsszelben olcsóbb a gáz, mint Budapesten

Bár kW/euró alapon Budapest a legolcsóbb európai város, ha beleszámítjuk a béreket is a gáz átlagárába, akkor Brüsszel, London, és Luxembourg is megelőz minket olcsóságban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapjáról.

Az idei áprilisi adatok szerint, európai fővárosban csak – az unión kívüli – belgrádiak fizetnek kevesebbet, 3,21 eurócentet, miközben Budapesten a földgáz kilowattóránkénti átlagára 3,3 euró a lakossági fogyasztók számára.

A béreket is beleszámítva (vásárlóerő paritáson) ugyanakkor Brüsszelben, Londonban és Luxembourgban kell kevesebbet fizetni a lakossági földgázért, mint Budapesten.

Az áram is olcsóbb

A listát készítő MEKH számításai szerint (pdf) az áramért a magyar főváros lakói átlagosan 12,09 eurócentet fizettek kilowattóránként, ami a MEKH összehasonlítása szerint a harmadik legalacsonyabb ár az EU fővárosai közül Vilnius, Szófia és Belgrád után.

Vásárlóerő paritáson számolva viszont tizennégy uniós fővárosban kevésbé terheli a háztartások költségvetését a villamos energia ára, mint Budapesten. Ahol olcsóbb az áram, mint Budapesten, az többek között Róma, London, Brüsszel, Párizs és Stockholm is.

Statisztikai értelemben

Ide tartozik, hogy a hivatal elkészített egy összesített “rezsiköltséget” is, amely a gáz és az áramfogyasztás költségét össszeveti egy kétkeresős európai háztartás jövedelmével. Ennek alapján Budapest már a lista közepén helyezkedik el az európai városok között.

Vagyis egy kétkeresős budapesti háztartás jóval többet költ a jövedelméből a gázra és áramra, mint egy berlini, brüsszeli, londoni, párizsi, római háztartás.

Feltűnő, hogy ezen a listán – az egyedüli Lisszabon kivételével – kizárólag kelet-közép-európai fővárosok előzik Budapestet. Országaik mind Oroszországtól függenek az energiaellátásukat tekintve, és az egy főre eső jövedelmük is jócskán elmarad a nyugati átlagtól. Ebben a régiós társaságban valóban nálunk a legolcsóbb a gáz és az áram a jövedelemhez képest.

A lista második felében döntően nyugat-európai fővárosok vannak, ahol az egy főre eső jövedelem is magasabb. Illetve Párizs, Berlin, London, Brüsszel, Róma nincsenek kiszolgáltatva Oroszországnak, hiszen a szabadpiacról szerzik be az energiát, annyiért, amennyibe az valóban kerül (most éppen ez olcsóbb, mint 2013-ban volt). Ezen a listán már az utolsók között van Magyarország a rezsiköltség/jövedelem hányadost tekintve.

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Bemutatjuk a rezsicsökkentést, az elmúlt nyolc év legnagyobb szemfényvesztését

Megmutatjuk, hogyan fordult visszájára az energiaárak csökkentése.

Kiemelt kép: Northfoto

Leave a Reply