Orbán ígéretet tett Ádernek, hogy hűséggel fogja szolgálni Magyarországot

Áder János köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta.

A találkozó után – Orbán Viktor társaságában – tett sajtónyilatkozatában Áder János emlékeztetett, hogy az április 8-i országgyűlési választást a Fidesz-KDNP nyerte meg, az pedig a szavazás másnapjától mindenkinek világos és egyértelmű, hogy kinek lesz elegendő támogatása az új kormány megalakításához. Ezért már az Országgyűlés alakuló ülésének összehívásával egyidejűleg felkérte Orbán Viktort a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

A jogerős választási végeredmény megegyezik az április 8-án megismert eredménnyel, ezért az alkotmány vonatkozó rendelkezései szerint felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására, amit a miniszterelnök elfogadott, mondta Áder a sajtótájékoztatón. Az elnök a felkérést az Országgyűlés keddi alakuló ülésén tolmácsolja az új parlamentnek, javasolva, hogy a Ház válassza ismét kormányfővé Orbán Viktort.

Budapest, 2018. május 7.
Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, az országgyûlési választásokon gyõztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában az Országgyûlés másnapi alakuló ülése elõtt, 2018. május 7-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

A miniszterelnök, a Fidesz elnöke úgy fogalmazott:

ígéretet tett az államfőnek arra, hogy odaadással és hűséggel fogja szolgálni Magyarországot.

Az új kormány legfontosabb feladatául Magyarország biztonságának és keresztény kultúrájának megőrzését jelölte meg Orbán Viktor, aki megígérte: minden eszközzel érvényt fog szerezni a magyarok április 8-án kinyilvánított akaratának.

Tájékoztatta továbbá a köztársasági elnököt az ország gazdasági, biztonsági és külpolitikai helyzetéről, majd a kormányalakítás állásáról, amelyről a megbeszélést a sajtótájékoztató után is folytatják. Orbán Viktor elmondta, 14 tagú kormány felállítására készül, közülük heten a politikán belülről, heten pedig azon kívülről érkeznek.

A kétharmadot arra fogom használni, hogy a háromharmadot, vagyis Magyarország minden polgárát szolgáljuk és szolgáljam

– zárta szavait a kormányfő.

Leave a Reply