Mintha kipécézték volna a nem fideszes településeket

A Népszava arról ír, hogy az Állami Számvevőszék eddig csak ellenzéki vagy független vezetésű településeket fenyegetett meg az állami támogatások megvonásával, ezért Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester közölte: a testület nem független, nem szakmai, nem tisztességes, így nem lehet bizalmatlanság nélkül figyelni a tevékenységét. Szerinte a nyilvánosságra került információk olyan csekély jelentőségű adminisztratív hiányosságokról szólnak, amelyek egyáltalán nem indokolnának ilyen súlyú büntetést.

Gémesi György gödöllői polgármester szerint lehet, hogy pusztán szakmai okokból meszeltek el három olyan települést – Veresegyház, Mátraverebély és Kiscsécs – amelyet független vagy ellenzéki polgármester vezet, de az sem zárható ki, hogy a hatalom a kis falvak inkompetenciáját igyekszik majd bizonygatni az ÁSZ-vizsgálat felhasználásával, ha az önkormányzati rendszer átalakítása kerül majd terítékre. Gémesi szerint a nem fideszes falvakat és városokat mintha külön kipécézték volna, Gödöllőn például a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati cégeknél egymást érték az ÁSZ-, államkincstári- és NAV-ellenőrzések.

Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációért felelős főtanácsosa azt mondta, első alkalommal éltek azzal a törvényben biztosított lehetőséggel, amely alapján a közpénzfelhasználás szabálytalanságai miatt kezdeményezték a három önkormányzat költségvetési támogatásainak felfüggesztését, mert gazdálkodásukban súlyos, illetve visszatérő szabálytalanságokat azonosítottak.

Leave a Reply