Dupla annyi gorilla és csimpánz él vadon, mint hitték

A szakértők öt közép-afrikai országban 59 helyszínen végeztek kutatást és tíz éven át követték figyelemmel a fontosabb alfajok változását, írja az MTI.

Az állatok száma ezek alapján jóval több az eddig véltnél, a gorillapopuláció azonban minden évben egyre kisebb lesz.

Samatha Strindberg, a New York-i Wildlife Conservation Society kutatója elmondta, hogy 2013-ban a vizsgált területeken az egyenlítői Afrika nyugati részén 361 900 gorilla és 128 700 csimpánz élt.

A legóvatosabb becslések eddig abból indultak ki, hogy nagyjából fele ennyi állhat élhet ezeken a területeken, a legjobb esetben 150-250 ezer gorilla és 70-117 ezer csimpánz. A gorillák száma az adatok szerint 2005-től 2013-ig húsz százalékkal esett vissza, a csimpánzok száma nagyjából változatlan maradt.Az emberszabásúak számára a három legnagyobb veszélyt a vadorzás, a betegségek és életterük lerombolása jelenti. A majmok mintegy 80 százaléka ellenőrzött védett területeken kívül él, ezért a kutatók javasolják ezek kiterjesztését.

A tudósok a nyugati síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla gorilla) és a közép-afrikai csimpánz (Pan troglodytes troglodytes) elterjedését vizsgálták 2003 és 2013 között öt országban. A természetben kizárólag ezeken a területeken élnek gorillák, a csimpánzok számára ezek a fő elterjedési területek.

A vizsgált gorillafaj alkotja minden gorilla 99 százalékát, a vizsgált csimpánzfaj a csimpánzok egyharmadát. A tanulmány, mely a Science Advances című tudományos lapban jelent meg, az eddigi legátfogóbb kutatás, amely a két alfaj teljes populációját vizsgálta.

Kiemelt kép: Europress/AFP/John MacDougall

Leave a Reply